Motor Rijbewijs
Motorrijden het subtiele gevoel van vrijheid!
Motorrijden is weer populair, steeds meer mensen nemen de stap. Lekker toeren over binnenwegen en dijken, langs riviertjes en door bossen in binnen- en buitenland heerlijk in de buitenlucht en genieten van de vrijheid. Motor rijden is ook ideaal voor je woon werk verkeer, nooit meer in de file staan en veel goedkoper dan autorijden! na een dag lang hard werken heerlijk uitwaaien op je eigen stalen Ross, dat is het ultieme gevoel.
Motorrijden heeft ook een keerzijde, als motorrijder ben je kwetsbaar. Daarom moet je beschikken over een hoge dosis zelfbeheersing en bewust zijn van de dreigende gevaren. Een goede rijopleiding is daarom van het grootste belang om veilig en zelfverzekerd door het verkeer te bewegen..
Bij U2DRIVE les je op de nieuwste motoren!!
Bij de AVD (verkeers deelname) lessen volg ik in principe altijd op de motor, zo kan ik beter zien wat de leerling doet. Handelingen voordoen met een auto is erg lastig, bijvoorbeeld plaats op de weg, bochtentechniek, enz. Daarnaast kunnen we, als we toch moeten stoppen, wat makkelijker kort communiceren en hoeven we niet persé langs de weg stil te gaan staan en daardoor kostbare lestijd verliezen….
Bij AVB Lessen ga ik meestal met de auto mee, Zo kan ik meer pylonen voor de oefeningen meenemen.
Onze Lesmotoren
Hoe zijn de regels voor het motorrijbewijs?
Voor de motor heb je drie verschillende rijbewijzen: voor de lichte motor (A1), de middelzware motor (A2) en de zware motor (A).
A1 rechtstreeks
Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.
Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:
- Motor van de categorie A1
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW
A2 rechtstreeks
Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.
Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:
- Motor van de categorie A1
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
- Motor van de categorie A2
A rechtstreeks
Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A. Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.
Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:
- Motor van de categorie A1
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
- Motor van de categorie A2
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80. Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:
- Motor van de categorie A1
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
- Motor van de categorie A2
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
- Motor van de categorie A
Geldigheidsduur theorie en AVB
Als je AVB-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen of een geldig rijbewijs B hebben.
Als je AVD-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen én voor het AVB-praktijkexamen van dezelfde categorie.
- Het resultaat van je theorie-examen is 1,5 jaar geldig.
- Het resultaat van je AVB-praktijkexamen is 1 jaar geldig.
Het getrapte systeem
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen. Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.