Rijexamen

Hoe ziet het rijexamen er uit?

Het rijexamen

Hoe ziet het rijexamen er uit?

Wat kan je tijdens je rijexamen verwachten
(zo gaat het praktijkexamen klik hier voor video)
De totale tijd van een rijexamen duurt 55 minuten. Eerst maak je kennis met de examinator van CBR. Daarna worden je

Nederland, 2014 CBR Eindhoven foto; Herman van Heusden

papieren en identiteitsbewijs gecontroleerd, en vervolgens gaat de examinator toelichten wat hij/zij van jou verwacht. Als dat duidelijk is gaan we naar buiten.

Het eerste deel van het rijexamen is de ogentest. Hierbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Daarna
controleren jullie samen de lesauto en krijg je wat vragen over de technische aspecten van de auto.

Waar let de examinator op tijdens het rijexamen?
Dan is het tijd voor het ‘echte’ rijexamen. Hierbij let de examinator bijvoorbeeld op hoe goed je de auto onder controle hebt, of je goed kijkt en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Invoegen, uitvoegen en je gedrag bij kruispunten zijn een erg belangrijk onderdeel. Ook moet je één of twee bijzondere verrichtingen zoals fileparkeren, de hellingproef of keren op de weg doen.

RijexamenBij het CBR wordt het AEX principe gehanteerd voor de beoordeling van jou toets/examen. A = Aart,
E = Ernst en X = aantal keren. Tijdens de rit zal de examinator dit bij elke situatie wegen.

Voorbeeld 1: Je rijd door een woonwijk met gelijkwaardige kruispunten, je doet dit netjes en past je snelheid bij elk straatje van rechts keurig aan. Plots komt er een auto van rechts, omdat je snelheid goed was aangepast kan je mooi op tijd tot stilstand komen waardoor jou medeweggebruiker kan zien aan jou
gedrag dat je voorrang gaat verlenen. De medeweggebruiker heeft zijn weg vervolgt en jij kan weer verder maar je laat per ongeluk de koppeling een fractie te snel opkomen en de auto slaat af. Vervolgens start je de auto weer en
AEXrijd rustig en gecontroleerd verder. De examinator weegt het AEX principe en komt tot de conclusie dat dit een prima uitvoering is, tja dat die auto afslaat dat gebeurt hem/haar ook wel eens…niets aan de hand dus.

Voorbeeld 2: Je rijd door een woonwijk met gelijkwaardige kruispunten, je doet dit netjes maar je snelheid ligt wel wat aan de hoge kant bij het passeren van de straatjes van rechts. Plots komt er een auto van rechts, omdat je snelheid iets te hoog ligt kan je niet meer op tijd tot stilstand komen waardoor jou medeweggebruiker moet stoppen om te zien of je wel voorrang gaat verlenen uiteindelijk kom je nog wel tot stilstand maar je medeweggebruiker moet een grote bocht om jou heen maken om zijn /haar weg te kunnen vervolgen. De mede weggebruiker heeft zijn weg vervolgt en jij kan weer verder maar je laat per ongeluk de koppeling een fractie te snel opkomen en de auto slaat af. Vervolgens start je de auto weer en probeerd wat paniekerig je weg te vervolgen waardoor de auto nogmaals afslaat, daarna start je nog eens en ben je behoorlijk aan het klungelen en uiteindelijk rijd je hortend en stotend weg. De examinator weegt het AEX principe en komt tot de conculie dat dit geen goede uitvoering is, tja dat die auto afslaat dat gebeurt hem/haar ook wel eens…niets aan de hand maar dat geklungel en paniek veroorzaakt gevaar. Daarnaast krijg je voor de Aart en de Ernst een onvoldoende op het gedeelte voorrang verlenen omdat jou medeweggebruiker niet wist wat jij zou gaan doen en je hem/haar dus gehinderd hebt. Deze fout telt zwaar mee voor je eind beoordeling en de voor de X (aantal keren) zal de examinator proberen gelijkwaardige situaties op te zoeken om te toetsen of je dan weer dezelfde fouten maakt.

Veilig en zelfstandig rijden tijdens het rijexamen
Helemaal foutloos rijden is echt niet nodig. Raak dus niet meteen in paniek als je merkt dat iets niet helemaal goed gaat. Het is vooral belangrijk dat je laat zien dat je verkeerssituaties goed in kunt schatten en eventuele foutjes van jou of van een medeweggebruiker veilig op kan lossen. Kortom: of jij je veilig en zelfstandig kan redden in het verkeer.

Einde van het rijexamen
Als we terug komen bij het CBR gaan we weer naar binnen. Bij het bureau van de examinator krijg je direct de uitslag te horen.
.

.